Het wijkteam bestaat uit professionals die zorg en ondersteuning geven aan Rotterdammers. De wijkteammedewerkers hebben elk hun eigen specialisme en werken nauw met elkaar samen. De VraagWijzer, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de huisarts en scholen en andere hulpverleners kunnen Rotterdammers doorverwijzen naar het wijkteam. Burgers kunnen dit wijkteam dus niet zelf benaderen.
Hoe werkt de hulp?
Een Rotterdammer die hulp nodig heeft, gaat eerst zelf op zoek naar informatie. Hij kijkt op www.Rotterdam.nl of belt met 14010 met vragen. Komt hij er zelf niet uit, dan bespreekt de Rotterdammer het probleem met een medewerker van de VraagWijzer, de huisarts of het CJG. De medewerker bekijkt met de Rotterdammer de mogelijke oplossingen. Kan hij het zelf oplossen? Of kan iemand uit de omgeving helpen? Dan heeft dit de voorkeur. Als de Rotterdammer een probleem heeft waar professionele ondersteuning bij nodig is of als niemand uit de omgeving (helemaal) kan helpen, dan regelt de medewerker hulp.
Wat doet een wijkteam?
Een wijkteammedewerker komt bij de cliënt thuis. Samen bekijken ze wat het probleem precies is en welke oplossingen er zijn. De wijkteammedewerker bekijkt opnieuw wat de cliënt zelf kan doen en of er iemand in de omgeving is die kan helpen. Als de hulpvraag te ingewikkeld is, dan biedt het wijkteam zelf hulp. Het wijkteam kan ook specialistische hulp of langdurige ondersteuning inschakelen.
Vaak wordt de wijkteammedewerker die als eerste contact legt met de cliënt ook daarna zijn vaste aanspreekpunt. De wijkteammedewerker onderhoudt dan ook het contact met eventuele andere hulpverleners.
In een wijkteam werken medewerkers met elk hun eigen specialisme, bijvoorbeeld op het gebied van:
In het wijkteam zitten de volgende professionals: jeugd en gezinscoaches (met LVB deskundigheid), een jongerencoach, (ouderen)maatschappelijk werkers, (cliënt)ondersteuners, huiselijk geweld deskundigen, ggz deskundigen en jeugdpsychologen.
Waarom geen adresgegevens van het wijkteam?
De VraagWijzer, het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en andere professionals binnen het wijknetwerk zoals de huisarts kunnen Rotterdammers doorverwijzen naar het wijkteam. Rotterdammers kunnen het wijkteam dus niet zelf benaderen.
Rotterdammers met een vraag of een probleem zoeken in de Sociale Kaart op het woord ‘Vraagwijzer’ of CJG. Bel 010 - 201 01 10 of kijk op www.rotterdam.nl
Professionals met een PRO-licentie voor de Sociale Kaart kunnen wel adresgegevens zien.
Website | www.rotterdam.nl/wijkteams |
wijkteam[dot]zuidwijk[at]rotterdam[dot]nl | |
Contactpersoon |
|