Bij Meander-Prokino wonen kinderen en jeugdigen, die om verschillende redenen tijdelijk niet thuis kunnen wonen, samen in verschillende leefgroepen. De basis van het wonen bij Meander-Prokino is een 'normale' thuissituatie waarin kinderen zich prettig en gewaardeerd voelen. Alle woonvoorzieningen bieden een veilige en gezellige thuisomgeving en een stabiel pedagogisch klimaat. De leefgroepen zijn zo samengesteld dat ze een afspiegeling vormen van de maatschappij, waarbij kinderen met verschillende achtergronden samen in een leefgroep wonen.
Internaat
Verblijf voor kinderen en jongeren van wie de ouders vanwege hun beroep (schipper) een woonplek zoeken om hun kind onderwijs te laten volgen. De kinderen verblijven in een van de leefgroepen.
Residentiële zorg
Verblijf voor kinderen en jongeren die thuis geen stabiele opvoedingssituatie vinden en binnen het sociale netwerk onvoldoende ondersteuningsmogelijkheden hebben. Ook deze jongeren verblijven in een van de leefgroepen.
Logeerhuis
Het logeerhuis biedt een plek voor kinderen/jongeren die tijdelijk een break nodig hebben van hun bestaande gezinssituatie. Het doel van dit tijdelijk verblijf is afstand nemen en weer lucht creëren. Een kind of jongere komt in één van de bestaande leefgroepen te wonen. Een tijdelijk verblijf in het logeerhuis kan variëren van weekend- of vakantieopvang tot een aaneengesloten verblijf van maximaal zes maanden.
Begeleid (kamer)wonen/kamerbegeleiding
Meander-Prokino biedt begeleid (kamer)wonen aan jongeren en jongvolwassenen die (tijdelijk) ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen. De begeleiding kan gericht zijn op herstel van de thuissituatie zodat terugkeer weer mogelijk is, maar het einddoel kan ook zijn dat de jongere een zelfstandige woonruimte heeft.
Individuele begeleiding
Meander-Prokino biedt individuele begeleiding aan kinderen, jongeren en jongvolwassenen die ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven, bijvoorbeeld als er sprake is van psychosociale problemen, een verstandelijke beperking, gedrags- of ontwikkelingsstoornis of psychiatrische problematiek. De begeleiding is gericht op het vergroten van de zelfstandigheid en zelfredzaamheid en kan onder andere betrekking hebben op het aanbrengen van structuur, vergroten van de sociale vaardigheden, begeleiden bij praktische zaken (huiswerk, omgaan met geld, gezondheid, hygiëne), vinden van een zinvolle dagbesteding en vormgeven van het toekomstbeeld. Er wordt altijd uitgegaan van de wensen, mogelijkheden, interesses en krachten van het kind of de jongere. Ook wordt het gezin en netwerk actief betrokken, zodat de jongere niet afhankelijk blijft van zorg en na afronding van de begeleiding bij mensen in de omgeving terechtkan.
Gezinsbegeleiding
Deze vorm van begeleiding is voor gezinnen die een hulpvraag hebben met betrekking tot de opvoeding van kinderen waarbij sprake is van psychosociale problemen, een verstandelijke beperking, gedrags- of ontwikkelingsstoornis of psychiatrische problematiek. Er wordt praktische en emotionele ondersteuning geboden, gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid van het kind en het gezin en het vergroten van de opvoedingsvaardigheden van ouders.
Maaltijdvoorziening
Op doordeweekse dagen kan men om 16.45 uur bij het internaat een warme maaltijd afhalen. Maaltijden kunnen telefonisch of per e-mail besteld worden. Een warme maaltijd kost € 4,50, soep € 1,00 per portie. T 0475 438425 of 06 42532084 E keukenprinsenvaart@stgmeander.nl.
Bezoekadres | Stevensweerterweg 26 6051GS Maasbracht |
Telefoon | 0475 438420 |
Website | deprinsenvaart.nl |
deprinsenvaart[at]stgmeander[dot]nl | |
Contactpersoon |
|