REC Noordoost Nederland Cluster 3 biedt onderwijs en (ambulante) voor begeleiding aan leerlingen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking en langdurig zieke leerlingen. Het REC heeft 10 scholen voor speciaal onderwijs aan deze leerlingen. (zie website). In het dienstencentrum werken de ambulant begeleiders en de gespecialiseerde onderwijs ondersteuners van de scholen van REC Noordoost Nederland, cluster 3.
Het Dienstencentrum biedt o.a de volgende diensten:
- ondersteuning van ouders en scholen bij het aanvragen van een indicatie.
- ondersteuning bij het zoeken naar een passende school
- het verzorgen van ambulante begeleiding, preventieve ambulante begeleiding en terugplaatsings ambulante begeleiding
- het verzorgen van consultaties en desgewenst geven van vervolgadviezen
- het verzorgen van deskundigheidsbevordering aan leerkrachten
- het verzorgen van kortdurende trajecten of eenmalige consulten voor leerlingen, die niet in aanmerking komen voor een indicatie (niet kosteloos)
- het ondersteunen/bemiddelen bij aanvragen op het gebied van extra zorg bij het C.I.Z.
Het REC zet zich in voor leerlingen van het reguliere- en speciaal basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het MBO in Groningen en Drenthe. Zij heeft uitgebreide expertise vanuit het speciaal onderwijs en ondersteunt leerkrachten van cluster 3 leerlingen in het regulier onderwijs. Op de REC scholen wordt speciaal onderwijs gegeven. In beide gevallen is een indicatie nodig.
Projecten binnen het reguliere onderwijs:
- Paramedische ondersteuning voor leerlingen met een beperking of een chronische ziekte, zoals ergotherapie, fysiotherapie, kinderverpleegkunde, logopedie en bewegingsonderwijs. Voor een paramedisch consult is geen cluster-indicatie nodig.
- Het Computer Advies Team helpt leerlingen met problemen met de fijne motoriek. Zij is deskundig op het gebied van computervoorzieningen en aanpassingen voor leerlingen in een onderwijssituatie. Een laptop, I-pad etc. kunnen leerlingen met een beperking meer mogelijkheden bieden om te leren, te werken en te spelen.
Lees meer op de website