Ons motto "perspectief voor ieder kind" geeft aan dat we ieder kind of jongere met een visuele beperking, met al zn mogelijkheden, beperkingen, talenten en bijzonderheden zo goed mogelijk willen ondersteunen bij zijn voorbereiding op de toekomst. We reiken leerlingen met een visuele beperking (en bijkomende problematiek) en leerlingen met een visuele en verstandelijke beperking (met bijkomende problematiek) alle benodigde ondersteuning, hulp en tools aan met het doel dat zij als kind, jongere en (in hun toekomstige leven) als (jong) volwassene passend bij hun mogelijkheden: zo zelfstandig, zelfredzaam en autonoom door het leven gaan volwaardig participeren in een steeds veranderende maatschappij als wereldburger de wereld tegemoet treden
Het beste onderwijs en de beste begeleiding Visio Onderwijs wil het motto vertalen in het best mogelijke onderwijs en de best mogelijke begeleiding voor leerlingen met een visuele beperking.
Hieronder verstaan we dat onderwijs en begeleiding gericht zijn op kwalificatie, persoonsvorming en participatie en dat we iedere leerling stimuleren tot maximale ontwikkeling te komen op deze gebieden.
Kenmerkend voor ons onderwijs en onze begeleiding zijn de drie doeldomeinen van Biesta (2012) waarin we ons naast kwalificatie (de ontwikkeling van kennis en vaardigheden), onderscheiden in de expliciete aandacht voor de persoonsvorming (talentontwikkeling en zelfontplooiing) en succesvolle participatie in de samenleving (wereldburgerschap) van onze leerlingen.
Leren en ontwikkelen vinden zoveel mogelijk plaats midden in de maatschappij op basis van een moderne pedagogische benadering, flexibel, passend, en op basis van een sterk geloof in het ontwikkelingspotentieel van alle leerlingen. Daarom hanteren we als uitgangspunt: "Zo gewoon als mogelijk, zo speciaal als nodig".
Voor blinde en slechtziende leerlingen zijn, naast de algemene cognitieve vaardigheden, de sociale, emotionele en levensorganiserende vaardigheden erg belangrijk. Juist door het toepassen van uitdagende didactische strategieën, steeds vertrekkend vanuit de context van de leerling met de visuele beperking, beogen wij de leerlingen zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een plek in de samenleving. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van het zelfbewustzijn van leerlingen, met een reëel zelfbeeld, zelfvertrouwen, eigenaarschap en autonomie.
Op het terrein bij de school van Visio in Grave is er een Kind- en Jeugdcentrum aanwezig waar na schooltijd dagbehandeling kan plaatsvinden. Kinderen werken gezamenlijk of individueel aan doelen om meer zelfredzaamheid en zelfstandigheid te verkrijgen. Er kan op die middagen ook gewerkt worden aan huiswerk. Op 4 middagen is er na schooltijd ook plaats voor kinderen met een dubbele zintuiglijke beperking (visueel en auditief) en ook in vakanties kan er voor opvang in aanmerking gekomen worden.
Bij het Kind- en Jeugdcentrum zijn ook overnachtingsplaatsen aanwezig. Kinderen mogen één nacht blijven logeren maar kunnen er ook voor kiezen meerdere nachten te blijven slapen.
Bezoekadres | Jan van Cuykdijk 1 5361HM Grave |
Telefoon | |
Chrétienne Van De Burg | 088 5858250 (Lid expertiseteam VAB) |
Hilde Langens | 088 5858250 (Behandelcoörd. behandelgroep) |
Website | https://www.visio.org/onderwijs/adressen-onderwijs/onderwijs-grave/ |
Contactpersoon |
|