Halt - team Rotterdam

Iedere jongere een kansrijke toekomst... door van fouten te leren en ze goed te maken. Jongeren leren door te onderzoeken en grenzen te verkennen. Soms gaan ze daarbij te ver. Grensoverschrijdend gedrag vormt een bedreiging voor een kansrijke toekomst. Weten wat je grenzen zijn en hiernaar handelen is belangrijk voor een kansrijke toekomst.

Halt wil daarom jongeren helpen fouten te voorkomen, hen laten leren van fouten en hen de kans geven eenmaal gemaakte fouten te herstellen. Daarmee zijn jongeren zelf geholpen, maar ook slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag en de maatschappij in brede zin.

Waarom naar Halt?

Jongeren komen bij Halt terecht omdat ze een grens zijn over gegaan. Ze hebben bijvoorbeeld een afvalbak vernield, gespijbeld of iets gestolen.

Dit lijkt misschien niet zo erg, maar al deze overtredingen samen zorgen voor grote maatschappelijke schade. Ook kan het een begin zijn van ernstigere vormen van jeugdcriminaliteit. Bovendien hebben veel mensen er last van. Als dit soort overtredingen niet worden aangepakt, kunnen deze jongeren denken dat het allemaal wel meevalt wat ze hebben gedaan. Hoe erger het wordt, hoe moeilijker het is om jongeren nog te bereiken en gedrag te veranderen. Het is dus belangrijk om dit soort jeugdcriminaliteit direct goed aan te pakken en vooral te kijken naar wat nodig is om herhaling van dit gedrag te voorkomen.

Verantwoordelijkheid nemen

Een Halt-straf zorgt ervoor dat jongeren hun verantwoordelijkheid leren nemen na de schade die ze hebben veroorzaakt. En deze schade zo goed mogelijk proberen te herstellen. De Halt-straf is in het belang van de jongere: ze leren hoe ze in het vervolg andere keuzes kunnen maken en op deze manier een strafblad (justitiële aantekening) kunnen voorkomen.

Halt heeft de wettelijke taak om strafbaar gedrag onder jongeren aan te pakken, zonder dat de jongere een strafblad krijgt. De jongere krijgt letterlijk een tweede kans. Zo’n 16.000 jongeren per jaar krijgen een Halt-straf opgelegd.

Samenwerken met Halt

Hiernaast zijn er ook nog veel jongeren die door de school, de sportvereniging of de gemeente worden doorverwezen na het vertonen van grensoverschrijdend gedrag. De jongeren worden doorgestuurd naar Halt voor één van de preventieve Halt-interventies. Naast deze individuele interventies geeft Halt ook voorlichtingen op scholen, sportverenigingen of in de wijk. En doen ze samen met partners mee aan een projectmatige of wijkgebonden aanpak die is gericht op een veilige samenleving. Hierdoor zijn medewerkers van Halt goed op de hoogte van wat er speelt onder jongeren en wat de nieuwste trends zijn.

Lees meer op de website

Lees meer
Doelgroep
iedereen
Leeftijd
4 tot 18 jaar
Gecontracteerd door gemeente(n) Info-icoon, toon informatie over 'Gecontracteerd door gemeente(n)'.
niet gecontracteerd
Postadres Postbus 4019
3502HA Utrecht
Telefoon 088 1153500
Website https://www.halt.nl/
E-mail
Contactpersoon
Lees meer over...
Logo Regelhulp, wegwijzer naar zor en ondersteuning
Kloppen de gegevens van deze organisatie niet (meer)? Geef een wijziging door