De Zonnehoek is een onderwijs- en expertisecentrum voor leerlingen met een verstandelijke beperking. De school staat regionaal en landelijk bekend om haar deskundigheid op het gebied van autismespectrumstoornissen (ASS).
De Zonnehoek biedt onderwijs aan leerlingen die moeite hebben met het opnemen en verwerken van kennis. Het doel is dat elke leerling bij het verlaten van de school zo zelfstandig mogelijk kan functioneren binnen de maatschappij. Ze willen een zo hoog mogelijk niveau bereiken aan kennis, inzichten en vaardigheden van de leerlingen. Dat doen ze door aan te sluiten bij de specifieke leerbehoefte van iedere leerling. Daarbij kijken ze voortdurend naar wat er speelt in de maatschappij, de actualiteit en de verplichtingen die de wet stelt. Als schoolteam staan zij naast de ouders in hun opvoedingstaak.
Dit betekent dat leerlingen bij het verlaten van de school kunnen zeggen:
Steunpunt Autisme
De Zonnehoek heeft veel kennis en ervaring op het gebied van autismespectrumstoornissen. Door hun beperking ervaren de leerlingen de wereld om hen heen veelal als onbegrijpelijk en chaotisch. De Zonnehoek biedt deze leerlingen een duidelijk gestructureerde leeromgeving en hanteert een passende aanpak van gedrag dat voorkomt uit het autisme. Het steunpunt verzorgt cursussen en workshops voor schoolteams, oudergroepen en instanties voor jeugdhulpverlening. www.autismesteunpuntapeldoorn.nl
De Zonnehoek heeft een SO (4 -12 jaar) en een VSO (12-20 jaar) afdeling.
Het SO is gevestigd aan de Citroenvlinder 77, 7323 RC, Apeldoorn. Tel.nr. 055 - 534 07 41.
In de onderbouw vervolgen de leerlingen het SO-programma en ligt het accent op de cognitieve vakken. In de middenbouw is er meer tijd voor praktische vaardigheden en vindt verdieping plaats. In de bovenbouw werken zij toe naar de naschoolse periode en ligt het accent veel meer op de praktijkvakken. Naast de specifieke leergebieden op cognitief gebied, taal en rekenen en leergebied overstijgende vakken als leren leren, zintuigelijke - en sociaal- emotionele ontwikkeling bieden zij diverse praktijkvakken aan. De leerlingen ontwikkelen vaardigheden op het gebied van schilderen, lassen, fietstechniek, kaarsen maken, keramiek, mozaïek, dierverzorging, tuinonderhoud, koken en bakken, bloemschikken, administratieve werkzaamheden, omgaan met media, huishoudkunde, houtbewerking, creatieve vaardigheden, EHBO, zelfverzorging en textiele werkvormen. In samenwerking met het bedrijfsleven en praktijkschool De Boog bieden zij branchegerichte cursussen aan waarvoor leerlingen een certificaat kunnen behalen.
In het reguliere schoolprogramma is ruimte voor zwemmen (so) en gymnastiek. De leerlingen nemen regelmatig deel aan sportactiviteiten buiten de school. Ze organiseren ook schoolkampen en schoolreizen.
De Zonnehoek is een veilige school. Er heerst een pedagogisch klimaat waarin iedere leerling wordt gekend en fouten mag maken. Ze reageren tijdig en adequaat op ongewenste situaties en hebben structureel aandacht voor het welzijn van alle leerlingen. Samen zorgen ze voor een prettige sfeer, zodat ze onder goede omstandigheden kunnen werken en leren.
Ze stimuleren de ontwikkeling van de leerlingen met uitdagende en zinvolle opdrachten, die aansluiten bij hun mogelijkheden en beperkingen. Ze dagen ze uit om taakgericht te werken.
IVoor iedere leerling maken ze een Zonnehoek Ontwikkelings Perspectief (ZOP). Het ZOP is een officieel document dat ze gebruiken om de leerling gedurende zijn of haar schoolcarrière te volgen. Vso-leerlingen en voor zover mogelijk ook bovenbouw so-leerlingen betrekken ze bij hun eigen leerproces en maken ze daar medeverantwoordelijk voor. Zij zijn daarom ook bij de gesprekken aanwezig. Ook zij ondertekenen het handelingsplan.Om aan de ouders en de inspectie verantwoording af te leggen over het handelen en over de ontwikkeling van leerlingen gebruiken ze het leerlingvolgsysteem LOGOS.
De Zonnehoek is de eerste cultuurprofielschool in Gelderland. Zij vinden het belangrijk aandacht te besteden aan cultuur en creativiteit voor een brede ontwikkeling van de leerlingen. Als aanvulling op de lessen gaan ze op excursies. Voor veel leerlingen is dit de manier om te leren, door het zelf te zien, te horen en als het mogelijk is aan te raken of ermee te spelen. Mooie voorbeelden op De Zonnehoek zijn het leerorkest, waar leerlingen een instrument leren bespelen en het fotografieproject. Samen met fotografen gaan de leerlingen op pad om te fotograferen, wat ieder jaar resulteert in een tentoonstelling.
Bezoekadres | VSO De Zonnehoek Heemradenlaan 102 7329BZ Apeldoorn |
Postadres | De Zonnehoek Citroenvlinder 77 7323RC Apeldoorn |
Telefoon | |
De Zonnehoek VSO | 055 5342525 |
Website | www.cso-dezonnehoek.nl |
info[at]cso-dezonnehoek[dot]nl | |
Contactpersoon |
|